Jak vybírat nádobí do kuchyně?
Nikol Blahová 03. 04. 2018
Máte zbrusu novou kuchyni, o které jste možná dlouho snili, a teď se vaše sny konečně proměnily v příjemnou realitu. Už se nemůžete dočkat, až budete moci v nové kuchyni provádět všechna ta gastronomická kouzla a na pečení, vaření, smažení, dušení a jiné činnosti se nesmírně těšíte. Ještě předtím je ale potřeba všechny ty skříňky, police a poličky zaplnit nádobím. No jo, to se lehce řekne a daleko hůře udělá, viďte? Pokud si pohráváte s otázkou, jak vybírat nádobí do kuchyně, pak jste tady správně. V dnešním článku vám poradíme, jak správně na to!
Jak vybírat nádobí do kuchyně
Dnešní doba je úžasná právě v tom, že je nejen neskonale vyspělá a moderní, ale že se snaží nabídnout nám jen to nejlepší. Při výběru nového nádobí do kuchyně se proto připravte, že to nebude jednoduché a to z jednoho prostého důvodu: nádobí je totiž tolik, že si nebudete schopni vybrat! Víte, jak se říká: čím více možností pro výběr máte, tím složitější pro vás je se rozhodnout? Tak na to myslete, protože současná nabídka nádobí vám zaručeně vyrazí dech!
Je to především o správné volbě materiálu
Nejdůležitější kritérium při výběru nového nádobí je jednoznačně jeho materiál. Ať už se jedná o hrnce nebo pánvičky, základem je správná volba materiálu, ze kterého je nádobí vyrobeno. Každý materiál má své úžasné a naopak i méně úžasné vlastnosti. Nedá se tedy přesně říci, že všem bude vyhovovat právě to či ono nádobí, protože zatímco vám může více vyhovovat nerez, jinému může lépe sedět titan. Společně si teď jednotlivé druhy nádobí projdeme a zmíníme si nedostatky i kladné vlastnosti.
1. Nerezové nádobí
Nerezové nádobí je bezesporu nejoblíbenější, nejpoužívanější a nejvyhledávanější. O tom nemusí být sporu. Rozhodnete-li se právě pro nádobí z nerezu, dejte si při jeho výběru pozor především na tloušťku nerezu. Proč?! Podle síly, nebo chcete-li tloušťky, oddělíte tzv. zrno od plev, tedy poznáte kvalitní kousky od těch nekvalitních. A kdo by chtěl mít doma nekvalitní nádobí, že?
Výhody nerezového nádobí:
• vysoká pevnost
• dlouhá životnost
• pěkný design
• odolnosti proti poškození
• rozumná cena
2. Keramické nádobí
Možná vás to překvapí, ale keramické nádobí pěkně šlape na paty tomu nerezovému. Je oblíbené především pro své vlastnosti a samozřejmě i promyšlený design hraje důležitou roli v tom, proč tolik lidí nedá na nádobí vyrobené z keramiky dopustit. Dovolíme si jen upozornit, že pokud byste chtěli keramické nádobí mýt v myčce, měli byste si vybrat takové, které bude mít povrchovou úpravu.
Výhody keramického nádobí:
• disponuje odolným povrchem
• elegantní design
• nenáročná údržba
• odolnost proti pachům
• nepřilnavé
3. Smaltované nádobí
Do třetice všeho dobrého zmíníme smaltované nádobí, které v mnoha z nás vyvolává pocity něčeho známého. Je to dáno tím, že smaltované nádobí je jakýmsi připomenutím dřívější doby, kdy se hojně používalo a možná si tyto časy pamatuje i vy z dob vašeho dětství. Za nevýhodu lze určitě považovat náchylnost k poškození, když vám smaltované nádobí prudčeji spadne, hrozí zde, že se jeho vrstva poničí.
Výhody smaltovaného nádobí:
• výborná tepelná vodivost
• rozumná cena
• dlouhá životnost
• pestrý výběr
• pěkný design
4. Měděné nádobí
Pokud byste nahlédli do vybavení profesionálních kuchařů po celém světě, našli byste mezi nejrůznějšími pomůckami právě měděné nádobí. Skutečnost se má tak, že na něho nedají dopustit a cení si jeho výhod - především pak toho, že při vaření výrazně šetří energii a zkracuje čas přípravy pokrmů.
Výhody měděného nádobí:
• krásný design
• výborná tepelná vodivost
• vysoká odolnost
• urychlení vaření
5. Litinové nádobí
Je sice dražší, ale kdo se nebojí investice, ten se může těšit na vskutku zajímavé vaření. Jasně, litinové nádobí je poměrně těžké a také se vyznačuje tím, že je náročné na údržbu, nicméně někdo na něho nedá dopustit především z toho důvodu, že se na něm dá vařit ekologicky a zdravě.
Výhody litinového nádobí:
• výborná tepelná vodivost
• úspora energie
• nepřilnavý povrch
• vysoká odolnost