Prima magazín

Vydáno: Autor: Sandra Franerová

Kuchyně je srdcí domova

Je zajímavé sledovat, jak se mění trendy a myšlení lidí v průběhu desetiletí. To co se dříve odehrávalo za zavřenými dveřmi, je dnes servírováno hrdě na talíři. Jedním z takových posunů, zaznamenala i kuchyně.

Část domu, do které měla přístup pouze rodina a hospodyně. Návštěva někdy ani netušila, kde se nachází. Důležité bylo, že z ní přinášely chutné pokrmy. O jejich způsobu uvaření se toho vědělo málo.

Dnes je však kuchyně středobodem celého domova. Mohou za to i špičkový kuchaři, kteří jsou ochotni ukazovat své know how veřejnosti. Vaření se tak stalo privilegiem a umem ve společnosti. Už zde nejde o pouhé pokrmy k zahnání hladu, ale o vaření a pečení delikates. Návštěva tak může doslova nasávat vůně už z průběhu jejich příprav. Navíc hostitelka nebo osoba pokrm chystající, není odříznut kdesi v koutě, ale může se plně zainteresovat do dění. Maminky tak mají dohled nad dětmi, přátelé nesedí sami na sedací soupravě v obývacím pokoji a nečekají, až jim odkudsi přinesete horkou čokoládu.

Všude vypadá jinak

Samotný prostor kuchyně by měl korespondovat s tím, kde se nachází. Jinak bude vypadat pracovní plocha u sigle žijících lidí a jinak u velkých rodin s mnoha dětmi nebo u více generačních uspořádání. Jedno je však jisté. Kuchyně by měla být utvořena tak, aby na sebe jednotlivé zóny plynule navazovali a kuchař nemusel pobíhat od jednoho rohu k druhému. Mezitím by se mu totiž mohla spálit bešamelová omáčka na oblíbené lasagne. Vaření je koníček, ne nutnost.

Vše je uspořádáno pěkně za sebou. Tedy potraviny někam uložíme, pak je umyjeme, zpracujeme, uvaříme a odložíme k servírování. Na závěr uklidíme použité nádobí. Většinou to vypadá takto. Lednice a spíž jsou v těsné blízkosti. Na ně navazuje kuchyňská linka, dřez případně i myčka a varná zóna s odkládací plochou.

Běžné uspořádání a půdorys

Aby se ušetřilo zbytečných kroků, protože liniové uspořádání může vést i k 6 m dlouhé lince, volí se tvary jako U a L. přičemž neplatí, že vše musí být u zdi. Často je část linky volně do prostoru, kde je využita i jako barový pult či je na ní napojen jídelní stůl. Vše záleží na prostoru a osobním preferencím.

Dnes už není slyšet bouchání dvířek a dojezd každé zásuvky. Moderní kuchyně má v sobě zabudované dojezdy a brzdící systémy. Dále také využívá každý prostor. V dříve hluchých rozích jsou dnes instalovány výsuvné moduly. Dbejte na vám pohodlnou výšku vrchních i spodních skříněk. Nikdo se nechce neustále natahovat pro každý talíř, co použije, nebo si brát stoličku, když potřebuji zapnout mixér. Kuchyně na míru jsou to pravé.

Neukazujte záda

Varná deska se přestěhovala s linky u zdi do ostrůvku. Je to hlavně z toho důvodu, aby ten, kdo u ní vaří, byl čelem do místnosti a ne zády. Umožňuje to právě tu volnou komunikaci, o které jsme již výše hovořili.

Dnešní společnost si žádá, aby se jí všichni věnovali. Je nepřípustné, aby muž bavil obecenstvo a žena byla odsouzena pouze k naslouchání bez možnosti vyjádření svého názoru. Volný prostor okolo ostrůvku tomu napomáhá.

Běžný obrázek tak ukazuje rodinu připravující jídlo a pití v kuchyni, děti sedící okolo. A všichni spolu debatují.

Náš blog tvoří Sandra. Článek pro Vás napsala Sandra. Jsem obyčejná žena, která si ráda plní sny. Psaní mě vždy bavilo. Už jako malá holka jsem neustále ležela v knihách a tzv. psala do šuplíku. S vytvářením různorodých textů se již nějakou dobu zabývám. V současné chvíli jsem doma s dvěma dětma, dcerkou Lilienkou a synem Kiliankem, a tak je pro mě tento koníček, příjemným zpestřením dne. Ráda se věnuji různorodým tématům, protože obohacují i mě samotnou.

Katalog

Expresní dodání zboží
Doprava zdarma od 500 Kč
Nejnižší ceny
Pravidelné slevy
Záruka až 5 let

© 2013-2019 primazidle.cz